Sura El‐Kafirun, sura odricanja, koju učenjaci nazivaju jednom od sura ikhlasa ili praktičnog tevhida, koja u sebi sadrži objašnjenje svega u pogledu čega se razilazimo.

قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ ﴿١﴾ لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ ﴿٢﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿٣﴾ وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ ﴿٤﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿٥﴾ لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ

"Reci: "O kafiri! ﴾1﴿ Ja ne 'ibadetim onome čemu vi 'ibadetite, ﴾2﴿ i vi niste obožavaoci Onoga Kome ja 'ibadetim. ﴾3﴿ Niti sam ja obožavaoc ('abid) onoga kojem ste vi 'ibadetili, ﴾4﴿ a i vi niste obožavaoci Onoga Kojem 'ibadetim. ﴾5﴿ Vi imate vaš din (vjera) a ja imam moj din! ﴾6﴿"

U ovoj mekkanskoj suri Uzvišeni Allah objašnjava vjeru islam koja se sastoji od ruknova odricanja od svega što mušrici obožavaju u šta ulaze taguti koji su s time zadovoljni, te svih mušrika i onoga što ih veže a to je svaki veliki širk. Sve ovo ponovo razumijemo iz čestice "ma", koja ima sveobuhvatno značenje kada se govori o tagutima mušrika kojim 'ibadete mimo ili uz Allaha. Ako obožavaju meleke, vjerovjesnike ili dobre ljude o kojima znamo da nisu zadovoljni time musliman se odriče velikog širka i mušrika uz lojalnost prema melekima, vjerovjesnicima i dobrim ljudima, koji ne ulaze u značenje pojma tagut.

Prema ovoj suri aslud‐din je ostavljanje 'ibadeta svih mogućih jedinki taguta koje obožavaju njihovi robovi, tj. mušrici putem tog 'ibadeta njima, što je veliki širk. SubhanAllah! Ima li išta rječitije i jasnije od ove sure!? Na kraju dolazi potvrda i pojašnjenje značenja suštine od Allaha željenog odricanja od svih jedinki taguta i mušrika riječima "Vi imate vaš din a ja imam moj din!" Dakle, svako odricanje od bilo koje jedinke taguta i mušrika, čije stanje je poznato, koje u sebi ne sadrži negaciju tevhida i islama tagutima i mušricima, je nepotpuno i ruši islam, tj. islam se ne ostvaruje sa takvim odricanjem, a ne početku sure je naređenje da im se kaže, što prije svega podrazumijeva uvjerenje, da su oni kafirun. Dakle, nevjernici čiji ma'bud nije samo Allah i koji imaju drugi din. Ovo je značenje sure El‐Kafirun.