Rekao je Ibn Bettah, rahimehullah:

"Ko god tvrdi da je Kur´an stvoren (bilo da je u pitanju mushaf ili učenje Kur´ana) takav je nevjernik u Allaha, krv mu je halal, (sa tim) se odrekao od Allaha, a Allah je čist od njega. I svako ko sumnja u njegov kufr ili se suzdrži od tekfira njega – takav je nevjernik u Allahov Govor:

بَلْ هُوَ قُرْءَانٌ مَّجِيدٌ فِى لَوْحٍ مَّحْفُوظِۭ

"...a ovo je veličanstveni Kur’an, na Ploči pomno čuvanoj."

حَتَّىٰ يَسْمَعَ كَلَـٰمَ ٱللَّهِ

"… sve dok čuje Allahov Govor."

[Ibanetus-Sughra]

A ovo je veliki kufr koji izvodi iz islama.

Rekao je Ebu Kasim et-Tabarani, rahimehullah:

"Zaista će sljedbjenici Tevhida iz vatre izaći osim onaj koji kaže: 'Kur´an je stvoren'. Odgovorio je: "Ko god kaže da je Kur´an stvoren je nevjernik u Allaha, i tu nema razilaženja među sljedbenicima 'ilma i sunneta, zato što iz toga proizlazi da je Allah stvoren, jer je Kur´an Allahov Govor sa kojim On priča i On je sa Džibrilom razgovarao…"

من قال : إنه مخلوق، فهو شر من اليهود والنصارى وعبدة الأوثان

"Ko kaže: on (Kur´an) je stvoren – je gori nevjernik od jevreja i kršćana i obožavaoca kipova."

ومن زعم أن من يقول: ( إن القرآن مخلوق ) يخرج من النار فهو كافر كمن زعم أن اليهود والنصارى يخرجون من النار

Sve do: "i ko god tvrdi (da): će onaj koji kaže da je Kur´an stvoren - izaći iz vatre, je poput onih koji tvrde da će jevreji i kršćani izaći iz vatre."

[الحجة على تارك المحجة 2/484]

Tekfir onoga koji (samo) sumnja u nevjerstvo onih koji tvrde da je Kur´an stvoren – je konsenzus uleme selefa.

Fajde iz ovog athara (govora):

1. Idžma uleme selefa oko tekfira džehmijja i svakoga koji (samo) sumnja ili se suzdrži od tekfira istih. Ibn Bettah rahimehullah, je naveo idžma uleme selefa da je (samo) sumnja u njihovo nevjerstvo – kufr sam po sebi. A sumnja nije na istom stepenom kao tekfir.

Šta je onda tek sa onima, koji opravdaju one koje čine jasan širk ili psuju Allaha, i one koje ovakvi smatraju muslimanima?

I šta je onda tek sa onima, koji možda ipak potvrdjuju ovaj idžma selefa, ali na kraju nastupaju da je negacija islama ovakvih mušrika (bez obzira dali su to "klasični" mušrici ili džehmije) – "samo" greška u idžtihadu ili greška koja ne ruši osnovu islama?!

2. Fehm uleme selefa da je kufr džehmijja gori od kufra ehlul-kitabija: "…je gori nevjernik od jevreja i kršćana i obožavaoca kipova."

3. Redd onima koji tvrde da je ulema pravila razliku među tekfira kafira-aslija i murteda, i tvrde da je onaj koji ne tekfiri murteda tek nakon uspostave argumenta nevjernik. Menhedž uleme selefa je jasan: „Ko kaže: on (Kur´an) je stvoren – je gori nevjernik od jevreja i kršćana i obožavaoca kipova.“

قال أبو علي العنزي: امتُحن عمر بن شبة بسر من رأى بحضرتي، فقال: القرآن كلام اللَّه ليس بمخلوق، فقالوا له: فتقول من وقف فهو كافر ؟ فقال: لا أكفر أحداً، فقالوا له: أنت كافر ومزَّقوا كتبه.

Ebu Ali el-Unzi je rekao: Omer bin Šiba je bio proveravan od onih koji su bili oko mene, i govorio je:

"Kur‘an je Allahov Govor i nije stvoren."

Pa su ga pitali: "Dali ti smatraš da su oni koji su se suzdržali - da su nevjernici?"

Odgovorio je: "Ja nikoga ne tekfirim."

Odgovorili su mu: "Ti si nevjernik" i zapalili su mu njegove knjige."

[Tarikhul Baghdad, s.20]

Tekfirili su čovjeka, koji ne samo da se pripisuje islamu, nego koji je i također potvrdio stav Ehli Sunneta oko "stvorenosti" Kur‘ana - ali nije tekfirio džehmijje i to je njima dovoljno bilo i nisu ga opravdavali zato što nije protekfirio murtede (koji se pripisuju islamu).

وقال يحيى بن خلف المقرئ: "أتيت الكوفة فلقيت أبا بكر بن عياش؛ فسألته: ما تقول في من قال: القرآن مخلوق؟ فقال: كافر، وكل من لم يقل: إنه كافر؛ فهو كافر. ثم قال: أيُشك في اليهودي والنصراني؛ أنهما كافران؟ فمن شك في هؤلاء أنهم كفار؛ فهو كافر، والذي يقول: القرآن مخلوق. مثلهما"اهـ (السنة لحرب الكرماني 375

Jahja ibn Half el-Mukri je rekao:

"Otišao sam u Kufu i sreo sam Ebu Bekra bin Ajaša i pitao sam ga o onima koje tvrde da je Kur‘an stvoren. Odgovorio mi je, da je svako koji ovako govori - nevjernik, i svako koji sumnja u njegov kufr ili koji se suzdržava od tekfira njega - sam nevjernik. Zatim mi je rekao: 'Zar nisu kršćani i jevreji i svi oni, koji sumnjaju u njihov kufr - nevjernici?'"

„Zatim, onaj koji sumnja da su oni (ehlul-kitabije) nevjernici - je isti nevjernik kao onaj koji tvrdi da je Kur‘an stvoren.“

[Mesail El-Harb, Ismail el-Karmani (280 n.h)]

4. Suština koja proizlazi od stava da je Kur´an stvoren a to je: "…zato što iz toga proizlazi da je Allah stvoren, jer je Kur´an Allahov Govor sa kojim On priča."

5. Upoređivanje govora mušrika koji kažu da će ehlul-kitabije izaći iz vatre sa govorom onima koji opravdavaju džehmije i tvrde da će oni koji kažu da je Kur´an stvoren – također izaći iz vatre.